op. makaronu pszennego razowego (500g) jakakolwiek forma
puszka pomidorów (w zimie), latem 6-8 pomidorów
sól
bazylia
oliwa z oliwek
opcjonalnie: czosnek, zmielony słonecznik lub pestki dyni, tofu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Do małego rondelka wlewamy pokrojone pomidorki wraz z sosem (lub kroimy w kostkę świeże pomidory). Doprowadzamy do wrzenia, solimy, bazyliujemy :-) i oliwiujemy. Wyłączamy gaz. Na talerzu makaron polewamy sosem. Gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Do sosu można dodać zmiażdżony mały ząbek czosnku.
Sos można też zabielić zmielonym słonecznikiem i dynią, ale Milena nie przepada za tą kombinacją :-).
Czasem też do sosu ścieram tofu na tarce o małych oczkach.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.