puszka.pl - pysznie!

Zupa z miso


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

2 łyżki oleju
4 posiekane ząbki czosnku
2 duże posiekane cebule
2 pokrojone na duże kawałki marchwie
2 posiekane łodygi selera
1 filiżanka fasoli limeńskiej
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki proszku czosnkowego
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki pietruszki
1/8 łyżeczki papryki
2 łyżki tamari
4 do 6 łyżek pasty miso
7 filiżanek wywaru z jarzyn
1 filiżanka pełnej mąki pszennej lub makaronu szpinakowego

Przygotowanie:

W garnku na zupę podgrzać olej na śrendim ogniu, dodać czosnek, cebulę, marchew, seler i dusić do uzyskania złotobrązowego koloru (ok. 7 minut). Dodać wywar, fasolę, przyprawy i gotować 1 do 2 godzin na mniejszym ogniu. Dodać makaron i gotować do uzyskania miękkości. Rozpuścić miso w filiżance ciepłego wywaru z jarzyn, dodać do zupy i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996

Twoje zapiski: