puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem grochowa z ziemniakami i kaszą jęczmienną


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

2 filiżanki zielonego, łupanego grochu
8 filiżanek wody lub wywaru z jarzyn
2 duże pokrojone marchwie
2 posiekane łodygi selera (można pominąć albo dać kawałek selera korzeniowego)
1 posiekana cebula
1 posiekany pasternak (lub pietruszka)
1 posiekany ziemniak

1/3 filiżanki tamari (lub zwykłego sosu sojowego)
1 łyżeczka słodkiej bazylii
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki majeranku
1/8 łyżeczki czerwonej papryki
2 liście laurowe

1/4 filiżanki kaszy jęczmiennej
2 posiekane ząbki czosnku

Przygotowanie:

Groch wsypać do dużego rondla, zalać wodą lub wywarem z jarzyn, umieścić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać jedną marchew, seler, cebulę, pasternak, ziemniaki, tamari i inne przyprawy. Gotować godzinę, aż groch i jarzyny będą miękkie. Ok. 15-20 min. przed końcem gotowania wsypać kaszę jęczmienną.

Wyjąć liście laurowe. Zupę (całość, razem z warzywami) przelewać partiami do miksera, dodać posiekany czosnek i miksować z dużą szybkością przez minutę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996

Twoje zapiski: