Sałata z pomidorami, ogórkiem i czosnkowym winegretem
Wyszło coś cudownego - wspaniała konsystencja, zapach no i smak...
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
1/2 sałaty lodowej
2 pomidory
1 ogórek
pęczek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
winegret czosnkowy:
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka soli
ok. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 1/3 łyżeczki pieprzu
odrobina słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
czubata łycha miodu [dla wegan może być słód lub ew. cukier]
3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Porwaną sałatę wymieszałam z obranymi i pokrojonymi pomidorami, ogórkiem i zieleniną.
W naczyniu utarłam 2 ząbki przeciśniętego czosnku z solą i pozostałymi składnikami sosu z wyjątkiem oliwy. Po utarciu, cały czas mieszając, powoli wlewałam oliwę z oliwek (jak do majonezu).
Wymieszałam sałatę z sosem.
Wskazówki i uwagi:
Sałata okazała się główną atrakcją obiadu.
Twoje zapiski: