puszka.pl - pysznie!

Sałata z pomidorami, ogórkiem i czosnkowym winegretem

Wyszło coś cudownego - wspaniała konsystencja, zapach no i smak...


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1/2 sałaty lodowej
2 pomidory
1 ogórek
pęczek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki

winegret czosnkowy:
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka soli
ok. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
ok. 1/3 łyżeczki pieprzu
odrobina słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
czubata łycha miodu [dla wegan może być słód lub ew. cukier]
3-4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Porwaną sałatę wymieszałam z obranymi i pokrojonymi pomidorami, ogórkiem i zieleniną.

W naczyniu utarłam 2 ząbki przeciśniętego czosnku z solą i pozostałymi składnikami sosu z wyjątkiem oliwy. Po utarciu, cały czas mieszając, powoli wlewałam oliwę z oliwek (jak do majonezu).

Wymieszałam sałatę z sosem.

Wskazówki i uwagi:

Sałata okazała się główną atrakcją obiadu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: GB (gosia_b)

Twoje zapiski: