puszka.pl - pysznie!

Żurek cały domowy


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

= na żur kiszony =
mąka razowa żytnia 1 szklanka
płatki owsiane 0,5 szklanki
3 ząbki czosnku obrane
pół małej cebuli
szczypta soli
ew. skórka od razowca (jeśli chcemy żur mieć szybciej)
woda letnia 1 l

= na zupę =
gotowy żur
cebula
2 pieczarki
ew. vegeta (może być bez)
2 jajka
granulat sojowy
ziemniaki
śmietana
majeranek

Przygotowanie:

= żur =
wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym słoiku. przykrywamy gazą lub podziurkowanym papierem. odstawiamy w ciepłe (koniecznie) miejsce do ukiszenia (w zimie dobra jest do tego okolica kaloryfera) na 3-5 dni.

= zupa =
do wody wsypujemy trochę vegety lub soli, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków w międzyczasie dorzucając: przypaloną na blaszce cebulę, zasmażone na oliwie pieczarki, garść lub dwie granulatu, ugotowane i pokrojone w kostkę jajka. na koniec wlewamy żur w ilości zależnej od kwaśności.
zabielamy śmietaną i posypujemy majerankiem.

Wskazówki i uwagi:

Smakuje z dodanym już na talerzu chrzanem ze słoiczka i chlebkiem.
Nadesłał(a) syla, dnia: 2001-02-13 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: