puszka.pl - pysznie!

Kapuśniak Wojmatów, z majerankiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg kapusty kiszonej
kilka ziemniaków
marchewka
sól
pieprz
majeranek

ew. zasmażka:
- cebula
- olej arachidowy/oliwa z oliwek/jakiś olej
- 2-3 łyżki mąki

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć z soku. Jeśli ktoś lubi zupę łagodniejszą, można ją opłukać. Zalać wodą w garnku i ugotować ze startą drobno marchewką.

Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Ugotowane dorzucamy do kapusty. Doprawiamy przyprawami do smaku (majeranek musi być). Robimy zasmażkę smażąc na oleju posiekaną cebulę do zeszklenia. Zasypujemy mąką szybko i dokładnie mieszając (aby nie zrobiły się grudy), po czym zasmażkę dodajemy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy.

Wskazówki i uwagi:

Dzieci po roku mogą jeść taką zupę ale bez zasmażki (i bardzo im smakuje ;-)
Nadesłał(a) syla, dnia: 2001-02-13 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: