puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg mąki pszennej
10 żółtek
10 dag drożdży
2 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
1 litr oleju
sól
powidła śliwkowe lub konfitura z dzikiej róży
5 łyżek spirytusu

lukier:
cukier puder
ciepła woda
szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżka śmietany

skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, 2 łyżki cukru i 2 czubate łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia, potem dodajemy do mąki + żółtka utarte z cukrem, 3 łyżki spirytusu i 5 łyżek oleju. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem formujemy pączki, robimy w nich dziurkę, wkładamy powidła/konfiturę i zalepiamy dziurkę. Kladziemy na stolnicy pączki zalepioną dziurką do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia. Do zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, podgrzewamy, na wrzący wrzucamy pączki zalepioną dziurką do dołu i smażymy. Wyjmujemy na serwetkę, osączamy. Przygotowujemy lukier: do ciepłej wody wspypujemy cukier puder, mieszamy, dodajemy kwasek, 1 łyżkę śmietany - konsystencja ma być gęstej śmietany.
Jeszcze ciepłe pączki smakujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi ok. 50 pączków
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/tradycja

Twoje zapiski: