puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ok. 2 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. żółtek
0,5 piwa jasnego
1 łyżeczka masła
szczypta soli

olej do smażenia (1 litr)
2 łyżki spirytusu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z żółtkami, piwem, masłem i solą, wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godz. do lodówki.

Następnie wałkujemy cienkie plastry i kroimy faworki: paski szerokości 2 cm i długości 10 cm, przecinamy w środku i przekładamy.

Do zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, żeby ciasto nie wchłaniało tłuszczu. Faworki wkładamy do wrzącego oleju i smażymy z 2 stron na złoty kolor. Wyjmujemy na serwetki, żeby odsączyć tłuszcz, posypujemy cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/ tradycja

Twoje zapiski: