puszka.pl - pysznie!

Pierogi z kapustą i grzybami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
1 kg mąki pszennej
ciepła woda
sól

farsz:
1 kg kapusty kiszonej
30 dag suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: łączymy składniki i wyrabiamy.

Farsz: kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby moczymy w letniej wodzie ok. 1 godzinę, potem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach.
Łączymy kapustę z grzybami i cebulą, przyprawiamy i podsmażamy na oleju.

Po wystygnięciu farszu formujemy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie.

Wskazówki i uwagi:

Mojej mamie wychodzi ok. 70 pierogów.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/tradycja

Twoje zapiski: