Pierogi z kapustą i grzybami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki pszennej
ciepła woda
sól
farsz:
1 kg kapusty kiszonej
30 dag suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: łączymy składniki i wyrabiamy.
Farsz: kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy, wyciskamy i siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby moczymy w letniej wodzie ok. 1 godzinę, potem gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach.
Łączymy kapustę z grzybami i cebulą, przyprawiamy i podsmażamy na oleju.
Po wystygnięciu farszu formujemy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie.
Wskazówki i uwagi:
Mojej mamie wychodzi ok. 70 pierogów.
Twoje zapiski: