puszka.pl - pysznie!

Pierogi podlaskie (z farszem ziemniaczanym)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

ciasto:
1 kg mąki pszennej
sól
woda lub mleko

farsz:
3 kg ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciasto:
Zagnieść ciasto z mąką i ciepłą wodą lub mlekiem, dodać szczyptę soli.

Farsz:
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najcieńszych oczkach - wymieszać, doprawić i usmazyć na patelni na oleju, pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu formować pierogi - duże (wielkości dłoni) i wrzucać do garnka na wrzącą, osoloną wodę.

Wskazówki i uwagi:

Mojej mamie wychodzi z takiej ilości składników ok. 25 pierogów. Można je jeść gorące (z wody) z cebulą podsmażoną na oleju lub zimne, pokrojone w plastry i podsmażone na oleju z obu stron na złoty kolor.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: moja mama/tradycja

Twoje zapiski: