Pierogi podlaskie (z farszem ziemniaczanym)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
ciasto:
1 kg mąki pszennej
sól
woda lub mleko
farsz:
3 kg ziemniaków
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto:
Zagnieść ciasto z mąką i ciepłą wodą lub mlekiem, dodać szczyptę soli.
Farsz:
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najcieńszych oczkach - wymieszać, doprawić i usmazyć na patelni na oleju, pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu formować pierogi - duże (wielkości dłoni) i wrzucać do garnka na wrzącą, osoloną wodę.
Wskazówki i uwagi:
Mojej mamie wychodzi z takiej ilości składników ok. 25 pierogów. Można je jeść gorące (z wody) z cebulą podsmażoną na oleju lub zimne, pokrojone w plastry i podsmażone na oleju z obu stron na złoty kolor.
Twoje zapiski: