1 filiżanka ziaren kukurydzy
3 posiekane ząbki czosnku
3 duże posiekane cebule
2 posiekane łodygi selera
2 posiekane marchwie
3 posiekane, nie obrane ziemniaki
5 łyżek tamari
2 łyżeczki oleju
Przygotowanie:
Podgrzać olej w dużym garnku na zupę na średnim ogniu, dodać czosnek, cebulę, seler, marchew, ziemniaki. Podsmażać przez 4 minuty. Pociąć zielone, liściaste warzywa na małe kawałki i dodać do podsmażonych jarzyn. Dusić przez ok. 3 minuty, stopniowo dodając tamari i kukurydzę, do chwili, gdy jarzyny staną się miękkie. Dodać wywar z jarzyn, ziarna i przyprawy. Gotować przez 2 do 3 godzin na małym ogniu.
Wskazówki i uwagi:
Inne możliwości: Kiedy zupa jest gotowa, rozpuścić 5 łyżek proszku sojowego w 1 filiżance wywaru z jarzyn, zmieszać z zupą. Poprawi to jej smak i zagęści.
Dla smaku, większej zawartości białka i wartości odżywczych, rozpuścić 3 łyżki miso w 1 filiżance wywaru. Dodać do zupy po ugotowaniu. Nigdy nie gotować miso - traci wtedy wartości odżywcze.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2001-02-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996