puszka.pl - pysznie!

Sos grzybowy ze świeżych grzybów i warzyw


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 filiżanki mąki
1/2 filiżanki oleju
3 ząbki czosnku
3 cebule
1 zielona papryka
1 łodyga selera
1/4 kg pokrojonych grzybów

3 filiżanki wywaru z jarzyn lub wody
1/4 filiżanki tamari
1 łyżeczka pietruszki
1 łyżeczka proszku czosnkowego
1/2 filiżanki soli morskiej

Przygotowanie:

W rondlu średniej wielkości zrobić zasmażkę z mąki i 1/4 filiżanki oleju. Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru, odstawić.

Używając tego samego, opróżnionego rondla, dusić przez 7 min. posiekane warzywa (czosnek, cebulę, paprykę i seler) w 1/4 filiżanki oleju. Dodać grzyby i gotować jeszcze 3 min.

Wywar z jarzyn i zasmażkę umieścić w mikserze i miksować przez 30 sekund ze średnią prędkością, aż do uzyskania jednorodności. Dodać sos do podsmażonych jarzyn. Doprawić tamari, pietruszką, sproszkowanym czosnkiem i solą morską. Gotować na małym ogniu przez 10 min. Aby zagęścić sos, dodać więcej mąki.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi ok. 1 litr sosu.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 8, 2001
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996

Twoje zapiski: