puszka.pl - pysznie!

Zielono mi w głowie (ryż z cukinią i papryką)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100-125g (lub 1 woreczek) ryżu, najlepiej mieszanka ryżu białego z dzikim (ładniej wygląda)
1/2 cukinii zielonej
1/2 papryki zielonej
1 spora cebula
curry
sól
pieprz
sos sojowy
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulkę drobno posiekać, zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Dodać ugotowany ryż i łyżeczkę curry. Cukinię pokroić na ćwiartki i posiekać na drobne plasterki, paprykę pokroić na cienkie plasterki długości 2-3 cm. Dodać warzywa do ryżu, doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną.

Wskazówki i uwagi:

1) Warto podawać z surówką z pomidorów!
2) Aby ryż był dobry po ugotowaniu i nie sklejał się, dobrze jest go przed ugotowaniem zeszklić na patelni, z dodatkiem oleju.
Nadesłał(a) Ferdynand, dnia: 2000-07-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: