puszka.pl - pysznie!

suflet dla amatorów słodyczy


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 l mleka
8 zoltek
120 g. maki
300 g cukru
laska wanilii
odrobina soli
8 pokruszonych makaronikow migdalowych
6 lyzek posiekanych migdalow
rum
12 ubitych na sztywno bialek

Przygotowanie:

Przygotowujemy krem cukierniczy z 1 litra mleka, 8 zoltek, 120 g. maki, 300 g cukru laski wanilii i odrobiny soli. Make, cukier, zoltka i sol umieszczamy w naczyniu i mieszamy miotelka kuchenna. Wanilie gotujemy w mleku, nastepnie mleko to wlewamy stopniowo do naczynia mieszajac starannie caly czas. Gotujemy kilka minut mieszajac. Pozwalamy ostygnac, mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy 8 pokruszonych makaronikow migdalowych i 6 lyzek posiekanych migdalow, namoconych uprzednio w rumie. Dodajemy, mieszajac 12 ubitych na sztywno bialek, umieszczamy to w formie sufletowej, by byla wypelniona w 3/4, pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, nie otwierajc piekarnika, az wyrosnie i sie zarumieni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 7, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: wlos@tele.com.pl (Wladyslaw Los)

Twoje zapiski: