suflet dla amatorów słodyczy
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 l mleka
8 zoltek
120 g. maki
300 g cukru
laska wanilii
odrobina soli
8 pokruszonych makaronikow migdalowych
6 lyzek posiekanych migdalow
rum
12 ubitych na sztywno bialek
Przygotowanie:
Przygotowujemy krem cukierniczy z 1 litra mleka, 8 zoltek, 120 g. maki, 300 g cukru laski wanilii i odrobiny soli. Make, cukier, zoltka i sol umieszczamy w naczyniu i mieszamy miotelka kuchenna. Wanilie gotujemy w mleku, nastepnie mleko to wlewamy stopniowo do naczynia mieszajac starannie caly czas. Gotujemy kilka minut mieszajac. Pozwalamy ostygnac, mieszajac od czasu do czasu. Dodajemy 8 pokruszonych makaronikow migdalowych i 6 lyzek posiekanych migdalow, namoconych uprzednio w rumie. Dodajemy, mieszajac 12 ubitych na sztywno bialek, umieszczamy to w formie sufletowej, by byla wypelniona w 3/4, pieczemy w piekarniku w 200 stopniach, nie otwierajc piekarnika, az wyrosnie i sie zarumieni.
Twoje zapiski: