Cebulowy nalot dywanowy
Uwaga! Po potrawie nie można medytować.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
naście regularnych cebul
sezam
pestki słonecznika
sos sojowy
śliwka suszona węgierka
naście migdałów
jabłka
pieprz (najlepsza jest mieszanka różnych gatunków: zielonego, czarnego, białego itp.)
Przygotowanie:
1. Bierze cebulę (naście cebul).
2. Obcina dupki z obu stron.
3. Paruje (gotuje na parze).
4. Na spodziectwie naczynia kładzie wyściółkę z sezamu i pestek
słonecznika i podlewa sosem sojowym i wywarem z cebuli.
5. Uparowanym cebulom wyciunga słoje ze środka, tyle wyciunga, żeby zmieściło się: śliwka suszona węgierka i migdał uprzednio blanszowany, czyli niedużo wyciunga.
6. Przytula cebule jedne do drugich w naczyniu, migdałem do góry.
7. Przetyka towarzystwo półkrążkami jabłka bez skórki.
8. Posypuje znowu sezamem i grubo mielonym pieprzem.
9. Podlewa od góry sosikiem z dna.
10. Wprowadza do piekarnika uprzednio nagrzanego i zapieka do rumieńców.
Wskazówki i uwagi:
Z ryżem ciemnym dobre.
Twoje zapiski: