puszka.pl - pysznie!

Cebulowy nalot dywanowy

Uwaga! Po potrawie nie można medytować.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

naście regularnych cebul
sezam
pestki słonecznika
sos sojowy
śliwka suszona węgierka
naście migdałów
jabłka
pieprz (najlepsza jest mieszanka różnych gatunków: zielonego, czarnego, białego itp.)

Przygotowanie:

1. Bierze cebulę (naście cebul).
2. Obcina dupki z obu stron.
3. Paruje (gotuje na parze).
4. Na spodziectwie naczynia kładzie wyściółkę z sezamu i pestek
słonecznika i podlewa sosem sojowym i wywarem z cebuli.
5. Uparowanym cebulom wyciunga słoje ze środka, tyle wyciunga, żeby zmieściło się: śliwka suszona węgierka i migdał uprzednio blanszowany, czyli niedużo wyciunga.
6. Przytula cebule jedne do drugich w naczyniu, migdałem do góry.
7. Przetyka towarzystwo półkrążkami jabłka bez skórki.
8. Posypuje znowu sezamem i grubo mielonym pieprzem.
9. Podlewa od góry sosikiem z dna.
10. Wprowadza do piekarnika uprzednio nagrzanego i zapieka do rumieńców.

Wskazówki i uwagi:

Z ryżem ciemnym dobre.
Nadesłał(a) gzyra, dnia: Jul 14, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: