puszka.pl - pysznie!

Budyń z kaszy manny i twarogu


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

25 dag kaszy manny,
1 białko,
1 i 1/2 szklanki mleka,
4 jaja,
15 dag odciśniętego twarogu,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki rodzynek

Przygotowanie:

Mannę odsiać na sicie, zatrzeć białkiem i wysuszyć w piekarniku. Mleko zagotować, wsypać do gotującego się mleka przesuszoną i ostudzoną kaszę, zagotować mieszając przykryć naczynie i wstawić do dużego naczynia z gorącą wodą. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć na jednolitą masę z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodać przestudzoną kaszę i sparzone rodzynki. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniowa posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 50 min. Podawać na gorąco.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 1, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: