Minestrone - zupa jarzynowa z fasolą Jaś i brokułami
Kuchnia włoska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
1 marchew
1 mały por
100 g selera korzeniowego
50 g fasoli Jaś
pół litra bulionu warzywnego instant
100 g brokułów
20 g makaronu typu małe muszelki
oliwa do smażenia
listek laurowy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka do posypania
3 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego i pikantnego sera) - weganie mogą pominąć
Przygotowanie:
Włoszczyznę drobno pokroić, poddusić z listkiem laurowym na 1 łyżce oliwy. Dodać namoczoną przez noc fasolę i bulion, gotować 15 minut.
Dodać brokuły podzielone na małe różyczki i makaron. Gotować razem jeszcze 10 minut. Przyprawić. Przed podaniem posypać natką i serem.
Twoje zapiski: