puszka.pl - pysznie!

Racuchy jabłkowe z serkiem wiejskim


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 5 osób

1/2 kilo jabłek
4 jajka
szklanka kefiru
2/3 szklanki mąki
2 łyżeczki czegoś do słodzenia
szczypta soli
oliwa do smażenia

3 kubki (600 g) serka Grani czyli wiejskiego albo 500 g twarogu i 100 g śmietany
czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Zrobić ciasto naleśnikowe z jajek, kefiru i mąki, posolić je i posłodzić. Dodać starte jabłka i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść placki grube na 1 cm.

Serek grani (lub rozkruszony twaróg ze śmietaną) wymieszać z cynamonem, można odrobinę posłodzić. Lekko podgrzać do temp. 30-40°C i kłaść na gorące racuchy.
Nadesłał(a) ~Zbig.M., dnia: Jan 29, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: