Tarta z nadzieniem z pora
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
180 gr mąki
100 gr zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
farsz:
3 całe jajka
pół kubeczka śmietany
sól i pieprz
czosnek
6 sporych porów (można nawet więcej, zważywszy że bierzemy tylko te "białe części")
ser żółty
Przygotowanie:
- Ciasto zagnieść (to wiadomo)
- schłodzić w lodowce ok. 2 godzin (ja zostawiam najczęściej na noc)
- spód podpiec
- a potem na to "farsz" (mój ulubiony z porem, mniam, mniam)
- i - wiadomo - zjeść ;-)
Farsz:
3 całe jajka, pół kubeczka śmietany (można trochę więcej, zależy jak duża jest foremka) przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem (ilość wedle uznania, ale lepiej żeby ta masa miała konkretny smak, bo inaczej będzie zbyt mdła). Rozbełtać razem.
Pory pokroić na kawałki ok. 2-3 cm i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wyłożyć na wylaną na podpieczone ciasto masę jajeczną, posypać tartym serem żółtym (acz nie wiem czy to nie profanacja, już nie pamiętam).
Twoje zapiski: