puszka.pl - pysznie!

ragout

kuchnia włoska


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 cebula
1 - 2 marchewki
1 seler naciowy
1 zabek czosnku
2 puszki pomidorkow po 40 dkg
5 lyzek natki pietruszki posiekanej
szklanka bulionu warzywnego
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
4 lyzki oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki oregano
sol, pieprz

Przygotowanie:

warzywa obieramy i kroimy w kostke. Na srednim ogniu rozgrzewamy w garnuszku oliwe, dodajemy do niej marchew i seler i dusimy mieszajac okolo 3 min. Potem dodajemy cebule, natke, czosnek i calosc dusimy okolo 10 min. Calosc zalewamy winem, dodajemy pomidory w puszce, bulion i gotujemy okolo 40 min na srednio-malym ogniu aby calosc troszeczke odparowala i powstal z tego
sosik z plywajacymi kawalkami warzyw. Na koniec dodajemy oregano, doprawiamy solom i pieprzem. Po kolejnych 5 minutach ragout jest gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Na jarzynke do tego dania najlepiej nadaja sie blanszowane na masle rozyczki brokulow.

Podajemy nastepujaco: gnocchi podsmazamy na maselku az sie zezloca, wykladamy na talez, obok wylewamy ragout, i do calosci dodajemy jarzynke.
Calosc posypujemy parmezanem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "Mictlan"

Twoje zapiski: