puszka.pl - pysznie!

biszkopt, ktory zawsze wychodzi


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)

Przygotowanie:

Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej. 24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka. Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2 minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy zoltkami. Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 7, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Magdalena Bassett

Twoje zapiski: