puszka.pl - pysznie!

Gotowanie karczochów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

karczochy
sól
woda

+ folia spożywcza

Przygotowanie:

Karczochy płuczemy pod bieżącą wodą, po osuszeniu odcinamy nożem 3-4 cm czubka. Przy pomocy nożyczek kuchennych obcinamy połowę każdego z płatków (miejsca nacięć można posmarować sokiem z cytryny). Odcinamy łodygę u nasady kwiatu. Kwiaty karczocha zawijamy w folię spożywczą i gotujemy 35-45 min. w posolonym wrzątku. Ugotowane karczochy studzimy, następnie usuwamy wewnętrzne płatki, tak aby dostać się do włochatych włókien, które usuwamy łyżeczką.

W ten sposób przygotowane karczochy podajemy z sosami lub faszerujemy.

Najpopularniejszym sposobem jedzenia ugotowanych karczochów jest odrywanie płatków, maczanie ich w sosie np. ziołowym, i wysysanie, poczynając od nasady.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2001-01-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl

Twoje zapiski: