puszka.pl - pysznie!

Rosołek dla dzieci


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

2 marchewki
2 pietruszki
1 cebulka lub ćwierć pora
ćwiartka kapusty włoskiej
1 duży seler lub 2 małe
(w wersji dla dorosłych można dodać 2 suszone grzybki)
oliwa z oliwek
natka pietruszki
2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
4 ząbki czosnku
można dodać szczyptę pieprzu (w zależności od wieku i upodobań dziecka)
lubczyk
sól

Przygotowanie:

Wszystkie jarzyny po obraniu i umyciu wkładamy w całości do dużego garnka i zalewamy wodą (jarzyny można przekroić na pół), solimy i gotujemy aż będą miękkie (ponad godzinę). W połowie gotowania dodajemy sos sojowy, 4 ząbki czosnku, lubczyk (ja daję część łodygi i z liśćmi - suszony), ze 2 łodygi natki pietruszki.
Po ugotowaniu dajemy oliwę z oliwek (od 1-3 łyżek). Dziecku daję wywar, jarzyny na talerzu osobno. Posypuję zupę bardzo drobno pokrojoną natką pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Rosół podaję zawsze z białym makaronem bezjajecznym, razowy nie pasuje w tej zupie - a przynajmniej mojej córeczce :-)
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Jan 26, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: