Sałatka z pomarańczy i cebuli z octowo-słoną marynatą
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
1 duża pomarańcza
1 mała czerwona cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki oleju (najlepszy sezamowy)
liście sałaty i marchewka jako ozdoby
Przygotowanie:
Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki, cebulę umyć, obrać i cienko pokroić. W salaterce ułożyć warstwami plastry pomarańczy i cebuli.
W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet i olej. Takim sosem pokropić pomarańczę, salaterkę wstawić na pół godz. do lodówki.
Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty. Skropić sosem i przybrać kawałeczkami oskrobanej i pokrojonej marchewki.
Twoje zapiski: