puszka.pl - pysznie!

Sałatka z pomarańczy i cebuli z octowo-słoną marynatą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 duża pomarańcza
1 mała czerwona cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki oleju (najlepszy sezamowy)
liście sałaty i marchewka jako ozdoby

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać i pokroić w plasterki, cebulę umyć, obrać i cienko pokroić. W salaterce ułożyć warstwami plastry pomarańczy i cebuli.

W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet i olej. Takim sosem pokropić pomarańczę, salaterkę wstawić na pół godz. do lodówki.

Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty. Skropić sosem i przybrać kawałeczkami oskrobanej i pokrojonej marchewki.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 27, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 1/2001 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: