puszka.pl - pysznie!

Puree z marchwi i ziemniaka


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

150 g marchwi
1 średni ziemniak
1,5 łyżki masła lub margaryny
sól
2 łyżki śmietany
żółtko

Przygotowanie:

Marchew umyć, obrać, opłukać, pokroić w grube plastry, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 15 min. W rondlu stopić masło, włożyć marchew wyjętą z wywaru i dusić na słabym ogniu do miękkości.

Ziemniak umyć, obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować. Uduszoną marchew wymieszać z ziemniakiem, utłuc dokładnie lub przepuścić przez maszynkę, by powstała gładka masa. Dodać śmietankę i roztarte żółtko, wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 22, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 2/2001 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: