puszka.pl - pysznie!

Zupa cytrynowa (Argolemono soupa) z ryżem

Świetna zupa rodem z Grecji podawana na gorąco.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

80g ryżu
1,5 l bulionu lub wywaru z warzyw
2 jajka
sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Dobrze wypłukany ryż ugotować w bulionie (1 litr) do miękkości.
2. Oddzielić żółtka od białek.
3. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać żółtka i ubijać w dalszym ciągu; wlać sok z cytryny i ubijając wlewać powoli pół szklanki wystudzonego bulionu.
4. Wlać wszystko do naczynia z zupą i mieszając podgrzać (nie gotować).

Podawać na gorąco.
Nadesłał(a) pat, dnia: May 24, 2000
Źródło/autor przepisu: przerobiony przepis z Archiwum kulinarnego Eryka (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: