puszka.pl - pysznie!

Torcik jabłkowy z borówkami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 8 osób

5 dużych jabłek
1 cytryna
180 g margaryny
150 g cukru
3 jaja
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g borówek

Przygotowanie:

Jabłka umyć, 3 z nich pokroić, skropić sokiem z cytryny. Margarynę utrzeć z cukrem i ubijanymi kolejno jajkami. Dodać pozostałe, umyte i pokrojone jabłka. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy, wszystko starannie wymieszać.

Tortownicę nasmarować tłuszczem, włożyć do niej masę, udekorować borówkami, piec 60-70 min. w temp. 175 stopni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 2/2001 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: