puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z porów na mleku, z czosnkowymi grzankami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 porów
10 dag masła [lub olej do smażenia]
2 l mleka [zwykłego lub roślinnego]
1/2 kg ziemniaków
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

chleb na grzanki
ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pory dokładnie umyj usuwając stare, ciemnozielone końce naci. Pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Zalej mlekiem, dodaj obrane ziemniaki, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową do smaku. Gotuj przez ok. 45 min., zmiksuj.

Przygotuj małe kwadratowe grzanki, natrzyj je czosnkiem i opiecz w piekarniku. Zupę podawaj wrzącą, posypaną aromatycznymi grzaneczkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-08 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 2/2001

Twoje zapiski: