puszka.pl - pysznie!

Pościła, czyli ser z jabłek

Przepis z początku XX wieku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

jabłka kwaskowate
cukier

Przygotowanie:

Zachowany oryginalny zapis :)

Weź jabłek kwaskowatych, czyli cale kwaśnych, włóż je na blachach do pieca tak gorącego, aby się mogły upiec. Upieczone porozrzynaj i potrzyj wałkiem w czystym naczyniu. Kiedy będą dobrze już przetarte, znowu je przez durszlak czyli podsitek przetrzesz. Po tym dodasz do tej marmulady tyle tłuczonego cukru, żeby ta przyjemną w jedzeniu była. A gdy już ugodzisz do smaku, weźmiesz się do pieczenia w sposób następujący: Najprzód pokłujesz formy z tęgiego wielkie na dwa cale głębokości, w tym sposobie ja się do biszkoptów używają. Nałóż w nie takowej marmulady na pół cala grubości, wsadź w piec (tyle gorący być powinien siła zwykło być po upieczeniu chleba), a gdy nałożona w formach marmulada stężeje w piecu, wyjm ją i nałóż na tę już stężałą świeżej znowu na pół cala i znowu do pieca wsadź. Co tak długo powtarzać będziesz, aż się formy wypełnią i marmulada w nich stężeje dostatecznie.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 3, 2001
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 2/2001

Twoje zapiski: