Zupa pomidorowa z grzankami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
3 szklanki wywaru
1 kg pomidorów
2 łyżki oleju
łyżka octu winnego
0,5 szklanki śmietany
bagietka
natka pietruszki
20 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Włoszczyznę gotować w bulionie ok.30 min. Pokrojone pomidory dusić na oleju 15 min, przetrzeć przez sito. Do jarzyn dodać śmietanę,
uzyskany przecier pomidorowy i ocet winny. Zagotować. Bułkę pokroić w kostkę. Smażyć na patelni na złocisty kolor. Można również całe kromki posypane serm żółtym podpiec 5 min.
w piekarniku. Zupę posypać natką.
Wskazówki i uwagi:
przepis przerobiony na wege
Twoje zapiski: