puszka.pl - pysznie!

Jabłecznik z herbatnikami i orzechowym wierzchem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g zmielonych orzechów

1/5 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100 g pokruszonych herbatników
ew. 2 łyżki cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru i cynamonu zagnieść ciasto. Do 1/3 dodać zmielone orzechy. Jabłka pokrojone w plasterki skropić sokiem z cytryny.

Ciasto bez orzechów rozwałkować, przenieść do formy. Wysypać herbatniki, włożyć jabłka. Na wierzch pokruszyć ciasto orzechowe.
Piec 30-40 min. w 200°C. Posypać cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 11, 2001
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: