puszka.pl - pysznie!

Karpatka


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Ciasto:

0.5 kostki margaryny
1 szklanka mąki
4-5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 kostka masła
0.5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Margarynę zagotować ze szklanlą wody, wsypać mąkę i dalej gotować, rozcierając masę. Po wystudzeniu masy wbijać do niej po 1 jajku i miksować
ok. 10 minut. Dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: