puszka.pl - pysznie!

Zupa z boczniaków

Podsmażona marchewka dodaje aromatu i smaczku - to patent mojej mamy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

boczniaki - 1/4 kg
cebula
marchewka
1/2 mrożonki (ja użyłam zupy jesiennej [*]) lub własna mieszanka surowych warzyw
2 kostki warzywne + 1 litr wody
olej do smażenia
sól
pieprz
sos sojowy
ew. inne przyprawy według uznania - jakieś zioła

[*] zupa jesienna - skład: brukselka, marchew, kalarepa, kalafior, por, cebula, pietruszka, seler (opakowanie 450g)

Przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, marchewkę w plasterki i zeszklić na oleju.
Boczniaki umyć, pokroić w paseczki i dodać do cebuli, poddusić razem, aż grzyby zmiękną.

Zagotować litr wody, dodać kostki warzywne, przyprawy, grzyby i mrożonkę. Gotować do miękkości.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: Jul 11, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: