puszka.pl - pysznie!

Sałata faszerowana po węgiersku 1


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

6 dużych liści sałaty,
2-3 małe bułki,
szklanka mleka,
15 dag pieczarek,
4 łyżki stopionego masła,
2 łyżki zieleniny,
2 żółtka,
sól,
łyżka papryki,
roztarty mały ząbek czosnku,
pół szklanki gęstej śmietany,
pół szklanki rosołu.

Przygotowanie:

Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito. Oczyszczone, posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, aż do wyparowania soku, często mieszając, przestudzić. Wymieszać przetartą bułkę z żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką. Farszem posmarować listki sałaty, zawinąć jak gołąbki. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać
rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką. Wstawić do gorącego piekarnika 220C ), piec ok 20 min. Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem. Podawać z frytkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 11, 2001
Źródło/autor przepisu: Przepisy kulinarne z "książki kucharskiej Ismeny Głowania" (strona już nie istnieje)

Twoje zapiski: