Grochówka z podsmażanymi warzywami i grzankami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
10 dag grochu
1 cebula
1 marchew
kawałek selera
1 mała pietruszka
2 łyżki oleju słonecznikowego
majeranek
kminek
liść laurowy
pieprz
sól
kilka kromek czerstwego razowego chleba
natka do posypania
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Smażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Do garnka z około litrem wody wrzucić groch i gotować godzinę, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać podsmażone warzywa i przyprawy. Gotować jeszcze 5 minut.
Przygotować grzanki: kromki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy, aż się zarumienią. Dodać do zupy razem z natką pietruszki.
Twoje zapiski: