Gołąbki z ryżem, zielonym groszkiem i chili
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
główka białej kapusty
1 szklanka ryżu
25 dag zielonego groszku
1 duży por
1 strąk ostrej papryki
olej/ oliwa do smażenia
pęczek koperku
sól
ostra papryka
3 pomidory (mogą też być pomidory z puszki) lub gotowy przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Przygotować liście. Kapustę oczyścić, wyciąć głęboko głąb, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wyjmując kolejno obgotowane liście. Ryż opłukać i wrzucić do litra osolonego wrzątku. Gotować ok. 10 minut i odcedzić.
Por i strąk papryki oczyścić, drobno pokroić i dusić z łyżką oliwy. Pod koniec duszenia dodać groszek i razem dusić ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać ryż i drobno posiekany środek główki kapusty. Przyprawić farsz koperkiem, solą i ostrą papryką.
Rondelek/formę wysmarować oliwą i wyłożyć liśćmi kapusty (mogą być odłożone wcześniej, zewnętrzne liście - byle były dokładnie umyte). Zawijać porcje farszu w liście i układać w rondelku. Do rondelka wlać wodę i wstawić do piekarnika na około godzinę.
Pomidory pokroić, rozgotować z niewielką ilością wody, przetrzeć, posolić i wlać pod koniec pieczenia gołąbków.
Twoje zapiski: