puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z ryżem, zielonym groszkiem i chili


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

główka białej kapusty
1 szklanka ryżu
25 dag zielonego groszku
1 duży por
1 strąk ostrej papryki
olej/ oliwa do smażenia
pęczek koperku
sól
ostra papryka
3 pomidory (mogą też być pomidory z puszki) lub gotowy przecier pomidorowy

Przygotowanie:

Przygotować liście. Kapustę oczyścić, wyciąć głęboko głąb, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wyjmując kolejno obgotowane liście. Ryż opłukać i wrzucić do litra osolonego wrzątku. Gotować ok. 10 minut i odcedzić.

Por i strąk papryki oczyścić, drobno pokroić i dusić z łyżką oliwy. Pod koniec duszenia dodać groszek i razem dusić ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać ryż i drobno posiekany środek główki kapusty. Przyprawić farsz koperkiem, solą i ostrą papryką.

Rondelek/formę wysmarować oliwą i wyłożyć liśćmi kapusty (mogą być odłożone wcześniej, zewnętrzne liście - byle były dokładnie umyte). Zawijać porcje farszu w liście i układać w rondelku. Do rondelka wlać wodę i wstawić do piekarnika na około godzinę.

Pomidory pokroić, rozgotować z niewielką ilością wody, przetrzeć, posolić i wlać pod koniec pieczenia gołąbków.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Vegan Planet (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: