puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z ryżem, pieczarkami, papryką i orzechami włoskimi


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 zielonych liści kapusty

2 szklanki gotowanego ryżu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
1 szklanki pokrojonych pieczarek
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego

olej do smażenia
2 szklanki soku pomidorowego

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć. Pozostałe składniki, oprócz soku pomidorowego, dobrze wymieszać. Napełnić każdy liść. W zależności od wielkości liści dawać tyle nadzienia, aby nadzienie nie wyciekło podczas gotowania.

Lekko nasmarować rondel olejem. Położyć trochę liści z kapusty na dno rondla. Ułożyć gołąbki w rondlu i polać sosem pomidorowym. Przykryć i piec w temperaturze około 200°C przez 25 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Vegan Planet (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: