puszka.pl - pysznie!

Papryka nadziewana ryżem, z sosem pomidorowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 strąków papryki
0,5 szklanki ryżu
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pasty pomidorowej lub nieco mniej koncentratu

Przygotowanie:

Ryż wypłukać, ugotować w dużej ilości wody. Miękki odcedzić, wymieszać z pietruszką, przyprawić do smaku.

Paprykę oczyścić z nasion i opłukać. Napełnić strąki nadzieniem z ryżu. Nafaszerowaną paprykę ułożyć w niskim, szerokim rondlu, podlać olejem. Dusić pod przykryciem, dolewając od czasu do czasu wrzącą wodę.

Gdy papryka zmięknie do sosu dodać pastę pomidorową i tartą bułkę, jeszcze chwilę poddusić i przyprawić do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 15, 2001
Źródło/autor przepisu: Vegan Planet (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: