puszka.pl - pysznie!

Ryż po kubańsku (z cebulą i czosnkiem)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
2 cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej, wrzucić poszatkowaną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek. Wsypać wypłukany ryż. Zalać wodą na 1 cm powyżej ryżu, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, kiedy woda pokryje się pianą, przykryć gazetą i przykrywką i tak gotować 20 min. Garnek zdjąć z ognia, owinąć w koc i zawinąć w kołdrę na 2 godziny. Po tym czasie ryż jest gotowy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 15, 2001
Źródło/autor przepisu: Vegan Planet (serwis już nie istnieje)

Twoje zapiski: