puszka.pl - pysznie!

Zupa oszwabka


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

2 łyżki mąki,
1250 ml mleka,
2 goździki,
cynamon,
3/4 szklanki cukru,
3 migdały,
2 żółtka,
grzanki

Przygotowanie:

Mąkę wsypać na patelnię i zrumienić, mieszając, na jasnozłoty kolor. Przełożyć mąkę do naczynia i wlewać stopniowo zimne mleko, mieszając bez przerwy, aby nie utworzyły się kluski. Włożyć korzenie i gotować ok. 10 min. Zupę przecedzić, dodać cukier i obrane, starte migdały, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć, dodać parę łyżek gorącej zupy i mieszając połączyć z pozostałą ilością zupy. Nie gotować. Oddzielnie ususzyć grzanki z masłem i podawać do zupy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 16, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: