puszka.pl - pysznie!

Pasztet sojowo-soczewicowy wg Marty


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

trochę ponad 1 szklanki soi
trochę ponad 1 szklanki zielonej (może być brązowa) soczewicy
ze 3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz (ziołowy fajny jest)
1 marchewka
ok. pół szklanki groszku z puszki (wodę wypijamy)
trochę mąki ziemniaczanej lub bułki tartej

Przygotowanie:

Soję i soczewicę moczymy na noc. Gotujemy ok. 1 godz. (do miękkości ziaren, ale ziaren soi, soczewica trochę szybciej się gotuje, ale to nic). Odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Mielimy w maszynce do mięsa (fuj, strasznie brzmi, ale nie wiem jak inaczej nazwać tę maszynkę :)). Dodajemy starty czosnek (lub wyciśnięty przez wyciskarę do czosnku), zioła, sól, pieprz.

Dodajemy groszek i startą na tarce marchewkę (na tych największych oczkach). Wszystko mieszamy czystymi rączkami. Na koniec jeszcze wsypujemy trochę (ok. 2 łyżki) mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, żeby za bardzo się nie rozwalał nasz pasztecik.
wkładamy do prostokątnej foremki (no, ja taką mam...) i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min. (ewentualnie godzinkę-raczej nie dłużej). I pasztet zrobiony! SMACZNEGO!

Wskazówki i uwagi:

Oprócz marchewy i groszku możecie dodać jeszcze inne warzywa, które macie pod ręką, a które mogą dać fajny kolorek (ja wciąż eksperymentuję... :))
Nadesłał(a) Marta, dnia: 2001-02-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: