puszka.pl - pysznie!

Budyń z czerstwej bułki z bakaliami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1/2 czerstwej bułki paryskiej,
1 szklanka mleka,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki łuskanych orzechów i migdałów,
4-6 jaj
3 łyżki masła,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć. Rodzynki opłukać, orzechy posiekać, migdały sparzyć, obrać i pokroić w paski. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, roztartą bułkę, cukier. Pod koniec ucierania dodać bakalie. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniową posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 45 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 17, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: