Jajecznica z zielonym groszkiem i sosem serowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
300 g zielonego groszku
posiekana cebula
4 łyżki masła
6 jaj
1/2 szklanki mleka
sól
sos serowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka lub śmietanki
sól
utarty ser żółty
Przygotowanie:
Najpierw sos: masło rozgrzać w rondlu, wymieszać z mąką, wlać mleko, osolić, mieszając zagotować. Zmniejszyć płomień, wsypać ser, mieszając podgrzewać do stopienia sera. Trzymać w cieple.
W rondlu smażyć cebulę na rozgrzanym maśle aż będzie szklista. Wsypać zielony groszek, wlać łyżkę wody, dusić na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Ubić jaja z mlekiem, wlać do groszku, smażyć aż się zetną. Przełożyć jajecznicę na talerz i polać sosem.
Twoje zapiski: