Zupa neapolitańska - na białej zasmażce, z parmezanem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
15 dag ugotowanego makaronu
1,25 l bulionu (może być z kostki)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10 dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Przygotowanie:
Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę rozprowadzając małą ilością zimnego bulionu. Podprawić pozostałym bulionem i zagotować. Ser utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Żółtka rozbić ze śmietaną, zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą.
Podawać z oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.
Twoje zapiski: