Faszerowane jaja zapiekane z grzankami w sosie pomidorowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
4 jaja
łyżka musztardy
łyżka oliwy lub oleju
2 łyżki posiekanej zieleniny
sól
pieprz
4-6 łyżek utartego żółtego sera
5 kromek pszennej bułki (bez skórki)
2-3 łyżki masła
1 i 1/4 szklanki sosu (przecieru) pomidorowego
łyżka posiekanej cebuli
1-2 łyżki posiekanych oliwek lub ogórka konserwowego
+ 4 kokilki (miseczki do zapiekania)
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo, przepołowić, ostrożnie wybrać żółtka, przetrzeć przez sito, wymieszać z musztardą, oliwą i częścią zieleniny, przyprawić solą i pieprzem, dodać część sera. Masą nadziewać białka.
Kromki pszennej bułki pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ułożyć grzanki w 4 kokilkach, faszerowane jaja ułożyć na grzankach. Sos pomidorowy wymieszać z pozostałą zieleniną, cebulą, oliwkami lub ogórkiem. Sosem polać jaja, posypać resztą sera, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180°C). Piec 15 min.
Twoje zapiski: