puszka.pl - pysznie!

Mus jabłkowy zapiekany z rodzynkami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

5 jabłek (50 dag)
3 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 jaja
3 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki tartej bułki + do wysypania naczynia
1 łyżka tłuszczu do naczynia
+ śmietana do podania

Przygotowanie:

Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić w cząstki. Masło i cukier rozpuścić w rondlu, dodać jabłka i dusić mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozgotują rozmieszać je widelcem lub przetrzeć przez sito, tak aby nie było grudek, ostudzić.

Jaja wybić do miski i ubić trzepaczką. Do letniej masy jabłkowej dodać ubite jaja, wypłukane rodzynki i cynamon, wymieszać.

Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Wlać przygotowaną masę jabłkową. Posypać pozostałą tartą bułką (3 łyżki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min. Podawać natychmiast polane śmietaną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 18, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki

Twoje zapiski: