Kotlety z bakłażana z egzotycznej marynaty
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
bakłażany
oliwa do smażenia
marynata:
1 łyżka octu zwykłego lub 2 ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka ziół
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka imbiru
kilka łyżek wody
panierka:
jajko (weganie mogą pominąć)
mąka kukurydziana (farina de maz)
trochę ziół
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pokroić bakłażany w grube plastry (ok. 3 cm). Marynować 10 min. w płaskim naczyniu. Wystarczy tyle marynaty, żeby jedna strona plastrów była zamoczona, przewrócić po 5 minutach. Jeżeli bakłażan jest przerośnięty, można go nakłuć widelcem, aby więcej tej marynaty wessał.
Panierować w jajku i mące kukurydzianej wymieszanej z ziołami, solą i pieprzem. Smażyć na dobrej oliwie, podawać np. na ryżu natychmiast po usmażeniu.
Wskazówki i uwagi:
Druga wersja tej potrawy, zapiekana:
Po usmażeniu kotletów umieścić je w płaskim naczyniu, zalać sosem do spaghetti plus trochę ziół, posypać serem na wierzchu, zapiec w piekarniku 30 minut, aż ser zacznie mieć brązowe bąbelki, podawać z makaronem.
Twoje zapiski: