Ciasteczka biszkoptowe z orzechami
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
4 jaja
80 g (4 łyżki) cukru
150 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
20 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
30 g orzechów łuskanych
tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną.
Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami.
Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15-20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową.
Twoje zapiski: