puszka.pl - pysznie!

Zupa kalafiorowa zabielana, z ziemniakami lub makaronem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 kalafior lub 1/2 kg kalafiorów mrożonych
włoszczyzna
1,5 l wody
6 ziemniaków lub 4 łyżki makaronu
sól
inne przyprawy
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany

Przygotowanie:

Podzielonego na cząstki kalafiora oraz obraną, startą na tarce włoszczyznę zalać w garnku 1,5 l wrzącej wody, posolić. Gotować 15 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub makaron, przyprawić i gotować dalsze 15 min. Zupę zaprawić mlekiem rozmieszanym z mąką, zagotować, a po odstawieniu wlać do niej śmietanę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki

Twoje zapiski: