Zupa kalafiorowa zaciągana jajkiem
		
			Podawać z grzankami, lanym ciastem lub groszkiem ptysiowym.
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			50 dag kalafiora
25 dag włoszczyzny
1 i 3/4 l wody
2 dag tłuszczu
sól
1/4 l mleka
3 dag mąki
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar.
Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z pozostałym mlekiem, osolić, dodać siekany koperek.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę zasmażką lub śmietaną.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: